Magazín

16.10.24 0 komentářů

PFAS — co to znamená?

V outdoorovém průmyslu se již nějaký čas u produktů objevují zkratky jako PFC, PFCes PFAS, PTFE free. Určitě jste už některou z nich zaznamenali, ale co vlastně znamenají?

Už jen PFAS

Aby to bylo trochu jednodušší a přehlednější, tak se společnosti domluvili na jednotné zkratce PFAS, kterou budou používat. Jedná se o chemikálie, které se používají/používaly při výrobě vodoodpudivých a nepromokavých materiálů. PFAS je širší skupina chemikálií, do které spadají užší skupiny jako PFC, nebo PTFE (teflon). Všechno jsou to sloučeniny, u kterých došlo k částečné, nebo úplné náhradě vodíkových atomů fluorem. Díky tomu vznikly velmi silné vazby mezi uhlíkem a fluorem (fluorocarbon), které dávají PFAS chemikáliím jejich jedinečné vlastnosti jako vodoodpudivost, odolnost vůči skvrnám, nebo trvanlivost.

Problémy

Bohužel se ukázalo, že PFAS mají i své stinné stránky. Především to, že jsou extrémně odolné vůči rozkladu a přetrvávají v životním prostředí opravdu dlouho. Hromadí se v půdě i vodě. Navic se hromadí v tkáních rostlin i živočichů, čímž se dostávají do potravinového řetězce. Také existují studie o některých PFAS a jejich spojitosti s rakovinou, poškozením jater, nebo štítné žlázy atd.. Ne, že by vám nošením nepromokavé bundy přestala fungovat játra, jen uvádím širší souvislosti k této problematice. Také to neznamená, že outdoorové společnosti zamořily svět toxickým odpadem, outdoorový sektor je jen zlomkem celé skládačky. Na problém s PFAS upozornil případ kontaminace půdy a vody v okolí továrny. Nicméně právě outdoorové společnosti se aktivně podílejí na vývoji nových technologií a osvětě ohledně PFAS. Kde ještě můžete na PFAS narazit? Všude. Používají se na nádobí, potravinových obalech, v průmyslových výrobních procesech, nebo například v hasících pěnách. 

PFAS v outdooru

Asi je Vám z předchozích řádků jasné, že v outdooru se tyto chemikálie používaly, nebo používají především k vytvoření DWR (Durable Water Repellent). Tedy vodoodpudivé úpravy svrchního materiálu, který vodu nevsákne, ale kapky vody se na povrchu srazí a odkutálí pryč. To se netýká jen oblečení, ale i obuvi, batohů, stanů atd. Díky tomu si membrány zachovávají prodyšnost, na textilu neulpívají nečistoty apod. 

Rok 2027

I když outdoorové značky již delší dobu přechází na úpravy a materiály bez fluorocarbonu z vlastní vůle, EU usiluje o definitivní zákaz používání PFAS zakotvený v legislativě. Nejen v outdooru, ale napříč průmyslem. To bude dříve, či později znamenat velké změny. V době psaní tohoto článku je situace taková, že v USA PFAS končí v roce 2025 a v EU v roce 2027.

Výzvy

Asi největší výzva teď stojí před firmou Gore, protože Gore-Tex coby teflonová (PTFE) membrána, bude muset být nahrazena jiným materiálem. Společnou výzvou pro všechny společnosti je najít alternativní náhradu, která nebude zatěžovat životní prostředí a dosáhne srovnatelného výkonu. To se již děje. Proto se v popisech produktů setkáváte s formulacemi jako„DWR bez fluorocarbonu“, „PFC free“, „PFAS free“. To znamená, že při výrobě nebyly použity PFAS chemikálie. Ovšem má to jedno velké ALE. Nové ekologické alternativy zatím nedosahují srovnatelného výkonu fluorocarbonových řetězců. Pro nás uživatele z toho vyplývá, že pokud budeme chtít od svého vybavení stále stejný výkon, musíme se na tom aktivně podílet pravidelnou péčí a obnovou DWR v podobě praní a impregnace. A to s větší intenzitou, než tomu bylo dříve.

Rab

Britská outdoorová značka Rab aktivně pracuje na postupném odstranění PFAS ze svých produktů. Od roku 2013 postupně přešel z dlouhých řetězců PFAS (C8) na kratší řetězce (C6), které byly původně považovány za méně škodlivé. Nicméně po zjištění, že i kratší řetězce PFAS představují environmentální rizika, se Rab zavázal do roku 2025 zcela eliminovat PFAS ze svých produktů.

Do roku 2024 se Rabu podařilo odstranit PFAS z 95 % tkanin, které mají DWR úpravy. Některé z jejich nejvýkonnějších produktů (expedition) však stále vyžadují další vývoj, aby bylo možné plně nahradit PFAS, aniž by byla ohrožena jejich výkonnost. Rab také zvýšil transparentnost vůči zákazníkům prostřednictvím “Material Facts” tabulek, které ukazují, kde se PFAS stále používají, například v zipech a dalších komponentech, protože PFAS se netýká jen DWR. Tyto tabulky nyní najdete u všech výrobků Rab.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *