Magazín

Proč máme novou vizuální identitu?

Protože Nalehko do současné doby jednotnou vizuální identitu nemělo. Jediné s čím jsme dlouhé roky pracovali bylo naše logo v podobě pírka. Toto logo se ovšem objevovalo v mnoha variacích podle potřeby bez toho, aniž by to mělo nějakou logickou návaznost. Do teď nám chyběl konzistentní vizuální systém se kterým bychom mohli pracovat napříč všemi směry, ať už to jsou naše sociální sítě, e-shop, označení prodejen, náš festival nebo třeba branding vlastních produktů Nalehko.

Doba kdy bylo Nalehko maličká firma s pár zaměstnanci je již dávno pryč. Nalehko se za poslední roky výrazně posunulo. Nyní jsme silný a úspěšný hráč ve světě outdooru, který má tisíce spokojených zákazníků po celé ČR, na Slovensku, ale i v dalších zemích Evropy.

Každý kdo se věnuje dálkovým trekům o nás pravděpodobně někdy slyšel. Proto je důležité, abychom měli jasně definovaný styl podle kterého nás každý pozná a pomůže nám lépe s vizuální komunikací s našimi fanoušky a zákazníky.

Změna logotypu a opuštění pírka.

Oprostit se od našeho původního loga pro nás bylo ze začátku velmi těžké. S logem pírka funguje Nalehko od svého začátku. Postupem času jsme ale začali cítit, že tohle logo již nestačí. Vizuálně bylo zastaralé a především se začaly objevovat problémy s jeho použitím na našich produktech, ale i v dalších aplikacích.

Pochopili jsme také, že pírko je pouze symbolem lehkosti, ale nic víc se v něm hledat nedá. Je použitelné v jakémkoliv segmentu, který se zabývá něčím lehkým. Tím pádem ztrácí i na originalitě. Zkrátka různé verze pírka objevíte všude.

Nový symbol

Směr — nové logo nese symboliku střelky, která udává směr. Nalehko vyrostlo na amerických dálkových trailech, které se ve většině případů chodí směrem na sever. I náš zakladatel Petr Kosek všechny traily absolvoval v tomto směru. Tady to v podstatě celé začalo — všechny cesty vedou na sever!

Srdce projektu tepe na severu — naše firma vznikla právě na severu, v Liberci. Tady tepe srdce celého projektu Nalehko a jsme na to náležitě hrdí. I když máme prodejnu i v Praze, základna Nalehko je a vždy bude na severu.

Tarp — směrová střelka zároveň evokuje pootevřený tarp. To je další symbol, který je tak typický pro chození nalehko a obecně dálkové treky. Jak říká náš zakladatel Petr Kosek: “tarp je vstupenkou do světa ultralightu”.

S novým logem jsme také chtěli vyjádřit nejen naši současnou dynamiku, ale také naši dlouhodobou vizi a růst. Šipka symbolizuje naši cestu vpřed, snahu inovovat a rozvíjet se, zatímco stan/tarp evokuje stabilitu a pevné základy, na kterých stojíme.

Vznikl tak zcela nový, originální logotyp, který vystihuje naši filozofii, naši historii a jasně definuje směr jakým chceme pokračovat.

V jakých verzích se naše logo bude objevovat?

Naše logo se bude dle různých aplikací objevovat ve více verzích. Základním spojujícím prvkem bude ale vždy symbol střelky-tarpu.

Vertikální verze — je základní verzí našeho loga a budete se s ní setkávat nejčastěji. Zároveň je tato verze jednou z vizuálně nejobsáhlejších.

Horizontální verze — je zajímavou verzí našeho loga. Název Nalehko zůstává, ale symbol se přesunul na konec názvu Nalehko jako takový “apostrof”. Dalo by se říct, že je to takový náš “copyright”. Tato verze loga se bude objevovat všude tam, kde je formát spíše horizontální a nelze využít naši základní verzi loga.

Šipka s N-kem — v řadě aplikací se bude často objevovat zjednodušená verze loga se šipkou-tarpem a N-kem značícím sever nebo název naší firmy. S touto verzí loga se především setkáte na našich sociálních sítích, bannerech apod.

Šipka — tou nejjednodušší verzí loga je pak samotná šipka-tarp. Věříme, že se tento symbol po čase všem zaryje pod kůži a bude fungovat samostatně. V nejbližší době bychom rádi tuto verzi aplikovali především na naše produkty Nalehko, ale velmi často ji zaznamenáte na našich reklamních bannerech, na sociálních sítích apod.

Barevnost

Jedním z důležitých aspektů pro nás byla i změna barevnosti. Naše předchozí barva prošla v letech několika změnami. Dříve se naše logo objevovalo ve verzi s gradientem. Později jsme začali používat jedinou barvu, která ale neměla definici přímé barvy a mnohdy docházelo k drobným a nechtěným korekcím. Modrou jsme měli vždy rádi, ale bylo na čase změnit i tohle.

Naší novou, primární barvou se tak stává barva Cress Green, která prošla lehkou tonální úpravou pro naše potřeby. Tento tón barvy se bude napříč všemi aplikacemi objevovat ve třech základních verzích (basic, medium a dark). Ve všech případech jde o velmi příjemný, teplý a především zemitý tón barvy, se kterým se můžeme denně setkávat na svých cestách za dobrodružstvím.

Všechny tři odstíny barvy se začnou postupně objevovat všude. Budete na ni narážet na našich sociálních sítích, bannerech, na webu nebo i třeba našich produktech. Tím se vytvoří jasný propojující vizuální prvek, který naši identitu udělá více konzistentní.

Typografie

Změna v typografii zásadně přispěla k tomu, aby byl náš nový vizuální styl moderní a svěží. V našem předchozím logu jsme používali technický typ písma, který působil až vyloženě strojově.

Technická stránka je pro nás důležitá, protože se snažíme dělat promyšlené, technicky propracované produkty. Chtěli jsme, aby se tohle odráželo i v typografii, ale aby písmo zároveň splňovalo současné moderní trendy.

Atyp Text

Naším primárním písmem je bezpatkové písmo Atyp od české špičkové písmolijny Suitcase Type Foundry (zakladatel Tomáš Brousil), které splňuje vše co jsme od nového písma očekávali. Je moderní, dobře čitelné, ale přitom má stále technický charakter. V písmu je velmi cítit funkcionalistický styl Bauhausu (jedna z nejvýznamnějších výtvarných škol moderní doby), který je nám blízký. Toto písmo se bude kromě našeho loga objevovat i v celé řadě dalších aplikací, ale především tam, kde svým charakterem bude zapadat a vyjadřovat to, co chceme.

Tiffin Latin

Sekundární latinkové písmo, které v sobě nese bohaté skotské kořeny, ale i špetku orientální Indie. Působí klasickým dojmem a spojuje v sobě moderní, ale i starší typy písem. Funguje dobře pro sazbu delších textů, ale i pro různé kratší slogany apod.

Kdo za novou vizuální identitou stojí?

Spolupracovat s profesionály je klíč k úspěchu. My jsme si pro vytvoření vizuální identity vybrali mladého, úspěšného a velmi talentovaného grafika Ondřeje Horáčka (spolupracující s Kristýnou Onallah). S Ondřejem se osobně známe již několik let a jeho práci jsme z povzdálí koutkem oka pozorovali již delší dobu. Proto od začátku figuroval na našem seznamu hodně vysoko.

Ondřej je nejen skvělý grafik, ale především také outdoorový nadšenec-lezec, takže i po této stránce si sedíme skvěle.

Při tvorbě loga a vizuální identity je zcela zásadní komunikace. Grafik musí pochopit celou filozofii firmy, ale zároveň umět klientovi vysvětlit kudy cesta nevede. I pro nás to byl velmi náročný proces, který se posouval po malých dílčích krůčcích.

Důležité pro nás bylo udělat ten první krok, ale hlavně hodně komunikovat, ptát se, ale také naslouchat. První fáze byla více o filozofování než o samotných návrzích.

Hlavním kritériem pro nás bylo, aby nová identita vyjadřovala nás, naše myšlenky, naši historii, naši filozofii. Vše proč tohle děláme. A to myslíme, Ondra pochopil velmi dobře.

Velké poděkování patří i Samu Mikoláškovi, našemu dlouholetému zákazníkovi, grafikovi a typografovi, který pro nás třetím rokem dělá vizuál našeho Nalehko festu. Sam v procesu naší nové vizuální identity působil jako externí konzultant. Jeho myšlenky pro nás byly vždy velmi přínosné!

Na závěr chceme dodat, že změna vizuální identity je poměrně dlouhý a náročný proces, proto nám nějaký čas zabere, než se změna promítne do všeho. Je tedy možné, že se nějaký čas budete třeba na našich produktech nebo na webu setkávat ještě s naším původním logem.

Děkujeme za to, že jste článek dočetli až do konce a zároveň Vám všem chceme poděkovat za přízeň projektu Nalehko. Potkáme se venku!

za Nalehko tým

Václav Malinský

2 komentářů u "Představujeme nový vizuální styl Nalehko"

  1. Otakar napsal:

    Dobrý den, myslím že jste to dost prepiskli s tim logem. Mam z toho pocit ze firma dala prednost korporatnimu stylu mrtveho neosobniho loga, ktery se prave hodi k byznysu. Pirko bylo pro mne mnohem lehci svobodnější a perfektně vyjadrujici ducha a vnitřní smysl. Ta sipka, stan, je jako dostat cihlou po hlavě, s tim sd snad ani nedá ztotoznit. Pardon, ale musel jsem to napsat…

    1. Dobrý den Otakare,

      velice si vážíme Vaší zpětné vazby a děkujeme, že jste se s námi podělil o své pocity ohledně naší nové firemní identity. Rozumíme, že změny, zejména ty, které se týkají tak citlivých záležitostí jako logo a vizuální styl, mohou vyvolat různé reakce.

      Původní logo s pírkem mělo pro nás a mnoho našich zákazníků hluboký význam, a proto pro nás nebylo lehké rozhodnutí jej změnit. S novým logem jsme chtěli vyjádřit nejen naši současnou dynamiku, ale také naši dlouhodobou vizi a růst. Šipka symbolizuje naši cestu vpřed, snahu inovovat a rozvíjet se, zatímco stan evokuje stabilitu a pevné základy, na kterých stojíme.

      Rozhodně to neznamená, že bychom se vzdávali hodnot, které jste zmiňoval – svoboda, lehkost a vnitřní smysl jsou stále nedílnou součástí našeho poslání. Moc nás mrzí, pokud nová identita ve Vás vyvolala negativní dojem, ale věříme že s odstupem času to třeba budete hodnotit jinak.

      Děkujeme ještě jednou za Vaši upřímnost a věříme, že i přes změnu vizuálního stylu budete s námi nadále sdílet společné hodnoty a vize.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *